Η μέθοδος Μοντεσσόρι-Γενικά Στοιχεία

«Στα πρώτα στάδια , η μέθοδος Μοντεσσόρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική ένταξη. Τα παιδιά με τα οποία ασχολούνταν η Μαρία  Μοντεσσόρι θεωρούνταν οι «χαμένες υποθέσεις» που δεν μπορούσαν να μάθουν πώς να γίνουν μέλη στην κοινωνία. Παρόλα αυτά, αφού η  μέθοδος Μοντεσσόρι βασίζεται  στην ανεξαρτησία και στη συνεργασία, μπορεί να παρέχει στα παιδιά την γνώση και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ζήσουν στη κοινωνία και να αποκτήσουν αυτοπειθαρχία και ανεξαρτησία. Η μέθοδος Μοντεσσόρι ενεργοποιεί τα  παιδιά μέσα από τη συνήθεια  και την πρακτική  να εκτελέσουν εύκολα  και σωστά ,απλές πράξεις της κοινωνίας και της ζωής μέσα στη κοινότητα. Η πειθαρχία στην οποία συνηθίζει το παιδί δεν περιορίζεται μόνο μέσα στο σχολικό περιβάλλον αλλά επεκτείνεται και στη κοινωνία. Μέσα από την έννοια της πειθαρχίας το παιδί μαθαίνει την ανεξαρτησία και πρακτικές δεξιότητες της ζωής, οι οποίες θα του επιτρέψουν να ζήσει ως ένα σημαντικό μέλος της κοινωνίας. Η γνώση και οι δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά ακολουθώντας το όραμα της Μοντεσσόρι είναι αισθητική εκπαίδευση, χειρισμός του περιβάλλοντος , πρακτικές δεξιότητες ζωής και αυτοπειθαρχία. Μια άλλη άποψη της μεθόδου Μοντεσσόρι που είναι σημαντική για τα παιδιά πρόσφυγες (όπως επίσης και για τα παιδιά των μεταναστών και τις μειονότητες) είναι η ενσωμάτωση της οικογένειας στη διαδικασία μάθησης. Σύμφωνα με τη προσέγγιση της Μοντεσσόρι, οι τόποι όπου ζουν τα παιδιά μαζί και τα σχολεία απαρτίζουν κοινωνικές διαδικασίες  και είναι απαραίτητο να επιμορφωθούν τα παιδιά και στα δυο πλαίσια.

     Με τα χρόνια η Μοντεσσεριανή εκπαίδευση κοστίζει  και είναι συνήθως προσβάσιμη από γονείς παιδιών που είναι οικονομικά  πιο ευκατάστατοι. Παρόλα αυτά η χρησιμοποίηση της μεθόδου Μοντεσσόρι για θέματα κοινωνικής ένταξης είναι πολύ ευεργετική για παιδιά προσφύγων/ μεταναστών/μειονοτήτων.

Εκπαίδευση Προσφύγων

Μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ειδικές πρακτικές και πολιτικές για την αποτελεσματική ένταξή τους στην κοινωνία. H επιτυχής ένταξη μεταναστών και προσφύγων περιλαμβάνει την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της χώρας υποδοχής, με ταυτόχρονο αλληλοσεβασμό των διαφορετικών πολιτισμικών προτύπων, κοινωνική αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και αρμονική και δημιουργική συνύπαρξη.

Βέβαια, προϋπόθεση όλων αυτών είναι η εκπαίδευση τόσο των μεταναστών και των προσφύγων όσο και των ατόμων που έρχονται σε καθημερινή αλληλεπίδραση μαζί τους. Όπως είχε πει, άλλωστε, ο Νέλσον Μαντέλα «H εκπαίδευση είναι το ισχυρότερο όπλο για να αλλάξεις τον κόσμο». Αυτό μπορεί να το επιτύχει η διαπολιτισμική εκπαίδευση, καθώς προωθεί την κατανόηση ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, έχοντας ως επίκεντρο το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση φαινόμενων όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Παράλληλα, διευκολύνει την ομαλή ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών –μαθητών, αλλά κατ’ επέκταση και των οικογενειών τους– στις τοπικές κοινωνίες, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.

Η ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών στις κοινωνίες φιλοξενίας είναι σε πλήρη συνάρτηση με τον Στόχο 16 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Ισχυροί Θεσμοί». Μέσα από την ενσωμάτωση μπορεί να επιτευχθεί η προώθηση ειρηνικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Παράλληλα, η διαπολιτισμική Εκπαίδευση συμβάλλει και στο Στόχο 4 για την «Ποιοτική Εκπαίδευση» και συγκεκριμένα στον υποστόχο 4.7 που αναφέρει: «Έως το 2030, διασφάλιση ότι όλοι οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν τη γνώση και θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να προάγουν:

  • τη βιώσιμη ανάπτυξη
  • την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον βιώσιμο τρόπο ζωής
  • τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • την ισότητα των φύλων
  • την προαγωγή της κουλτούρας της ειρήνης και της μη-βίας
  • την ταυτότητα του παγκόσμιου πολίτη

Ηνωμένα Έθνη

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!